12.10.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 12.10.2015, sygn. ITPP1/4512-797/15/BS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-797/15/BS

Czy Wnioskodawca prawidłowo zamierza ustalić podstawę opodatkowania wyodrębniając, zakup kawy ze stawką 23% oraz usługę jej podania z zastosowaniem stawki 8%?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 5 sierpnia 2015 r. (data wpływu 7 sierpnia 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania usług gastronomicznych jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 7 sierpnia 2015 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu opodatkowania usług gastronomicznych.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest firmą prowadzącą m.in kawiarnię, jest podatnikiem podatku VAT świadczącym między innymi usługi podawania napojów, cateringowe i gastronomiczne (PKWU 56.30.Z, 56.10A, 56.1 OB, 56.21.Z) i na wykonywane usługi wystawia faktury VAT. Ponadto obrót ewidencjonuje za pomocą kasy fiskalnej.

W kawiarni serwowana jest kawa, herbata, napoje zimne, kanapki, ciasto, zupy.

Sprzedając kawę i herbatę (wraz z dodatkami) Wnioskodawca zamierza dzielić zakup dokonywany przez klienta na część usługową i towarową, odpowiednio ze stawkami 8% i 23%. W ramach działalności Wnioskodawca świadczy obsługę kelnerską, napój jest serwowany do stolika w porcelanie wielokrotnego użytku, usługa obejmuje zagrzanie filiżanki kawy, odpowiednią temperaturę parzenia, doradzanie, podanie, posprzątanie itp. Ponadto klient ma dostęp do najnowszej prasy, gier planszowych, bezprzewodowego internetu. Wnioskodawca dostarcza więc napoje wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie napoju przy tym stanowi element składowy większej całości. Klient kawiarni będzie otrzymywał rachunek, na którym będzie wyszczególniona kawa czyli napój ze stawką 23%, oraz kawa-usługa obejmująca szereg czynności opisanych powyżej ze stawką 8%.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne