09.03.2023 Obrót gospodarczy

Wpłata kaucji za najem lokalu na oprocentowaną lokatę - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Białymstoku z dnia 9 marca 2023 r., sygn. RIO.II.025-6/23

Regionalna Izba Obrachunkowa w Białymstoku odpowiadając na wniosek z dnia 27 stycznia 2023 roku, przesłany do Izby dnia 10 lutego br., o udzielenie wyjaśnienia w zakresie możliwości wpłacenia przez Zarząd Mienia Komunalnego części zgromadzonych na wyodrębnionym rachunku kaucyjnym środków na oprocentowaną lokatę bankową, przedstawia następujący pogląd w sprawie.

Na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 172 z późn. zm.) zawarcie umowy najmu może być uzależnione od wpłacenia przez najemcę kaucji zabezpieczającej pokrycie należności z tytułu najmu lokalu, przysługujących wynajmującemu w dniu opróżnienia lokalu. Kaucja nie może przekraczać dwunastokrotności miesięcznego czynszu za dany lokal, obliczonego według stawki czynszu obowiązującej w dniu zawarcia umowy najmu. Zgodnie z przedstawionym w piśmie stanowiskiem „treścią umowy najmu, w zakresie dotyczącym kaucji, jest przeniesienie przez najemcę na wynajmującego określonej kwoty pieniężnej na zabezpieczenie ewentualnych roszczeń wynajmującego z tytułu najmu. Z chwilą uiszczenia kaucji powstaje roszczenie najemcy wobec wynajmującego do zwrotu kaucji w razie spełnienia warunków określonych w umowie”.