10.01.2024 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10 stycznia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.684.2023.1.MKA

Brak opodatkowania podatkiem od towarów i usług nieodpłatnego udostępniania pracownikom produktów spożywczych.

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowni Państwo,

stwierdzam, że Państwa stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w podatku od towarów i usług jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

16 listopada 2023 r. wpłynął Państwa wniosek z 8 listopada 2023 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy braku opodatkowania podatkiem od towarów i usług nieodpłatnego udostępniania pracownikom produktów spożywczych.

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

A. S.A. (dalej „Wnioskodawca” lub „A.”) jest zarejestrowanym, czynnym podatnikiem podatku VAT i wykonuje czynności opodatkowane podatkiem VAT jak i czynności zwolnione z podatku VAT.

A. w celu zapewnienia atrakcyjnych warunków pracy swoim pracownikom nabywa dla swoich pracowników podstawowe produkty spożywcze, takie jak m.in. woda, mleko, kawa, herbata, cukier, owoce. Zakup produktów spożywczych udokumentowany jest fakturami VAT, które są ewidencjonowane w księgach A. zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Wnioskodawca w ramach organizacji pracy zapewnia swoim pracownikom wspomniane produkty spożywcze które udostępnione są w biurze (w pomieszczeniach socjalnych, kuchni), gdzie prowadzona jest działalność gospodarcza. Pracownicy nie wykonują obowiązków służbowych w warunkach określonych w §3 ust 1 i §4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Produkty spożywcze znajdują się w pomieszczeniach ogólnodostępnych w siedzibie A., w związku z czym pracodawca nie ma możliwości bezpośredniego monitorowania spożycia ww. produktów przez poszczególnych pracowników, ani podczas jakich czynności są one wykorzystywane. Ilość udostępnionych produktów spożywczych zależy wyłącznie od decyzji A. uwzględniających zarówno możliwości budżetowe jak i przewidywaną obecność pracowników.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne