08.08.2022 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 8 sierpnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.5.ISL

Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest nieprawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

22 lutego 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 22 lutego 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 28 kwietnia 2022 r. (wpływ 28 kwietnia 2022 r.) oraz pismem z 25 kwietnia 2022 r. (wpływ 1 czerwca 2022 r.).

Z uwagi na to, że nie zostało przez Pana prawidłowo podpisane uzupełnienie wniosku z 28 kwietnia 2022 r., 2 czerwca 2022 r., wydano postanowienie Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.3.ISL pozostawiające ww. wniosek bez rozpatrzenia (skutecznie doręczone 8 czerwca 2022 r.).

7 czerwca 2022 r. wpłynęło kolejne uzupełnienie ww. wniosku, które zostało nadane ... czerwca 2022 r.

8 czerwca 2022 r. wniósł Pan zażalenie na ww. postanowienie.

Po rozpatrzeniu zażalenia na postanowienie Organu pierwszej instancji z 2 czerwca 2022 r., Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.3.ISL, pozostawiające bez rozpatrzenia przedmiotowy wniosek, Organ odwoławczy, postanowieniem z 28 lipca 2022 r., Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.4.AP, uchylił w całości postanowienie Organu podatkowego pierwszej instancji i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia przez ten Organ, gdyż po ponownym przeanalizowaniu sprawy stwierdzono, że pismem z 7 czerwca 2022 r. skutecznie uzupełnił Pan wniosek.

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Prowadzi Pan pozarolniczą działalność gospodarczą w ramach spółki cywilnej – bar sushi. Od 2022 r. wybrał Pan opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Działalność polega na sprzedaży posiłków kuchni azjatyckiej z przewagą potraw, które można określić mianem „sushi”. Znaczna część klientów dobiera sobie różne potrawy zamiast „gotowych” zestawów. Potrawy są w większości przygotowywane od podstaw w barze, choć niektóre samodzielne potrawy lub części zestawów są nabywane jako produkt gotowy i tylko serwowane (np. kapusta kimchi - kupowana w słoikach ale wykładana na talerz jako dodatek albo osobna potrawa dostrajana sezamem). Żadne potrawy nie są sprzedawane jako towar. Jedynym towarem, który jest sprzedawany w znikomym zakresie są herbaty. Oczywiście, herbata stanowi także jeden z napojów podawanych do posiłków. Część klientów spożywa posiłek na miejscu przy stolikach (usługa gastronomiczna z podaniem potraw do stolika), a część zamawia gotowe dania na wynos (odbiór osobisty lub z dowozem); W takim przypadku potrawy są zapakowane przez obsługę w specjalne torby. Ponadto, podawane są napoje (w tym alkoholowe, o zawartości alkoholu pow. 1,5%, zwane dalej „alkoholem”) do posiłków spożywanych na miejscu. Alkohol podawany jest do stolika w szklance, kieliszku lub drinku. Wartość przychodów ze sprzedaży alkoholu nie przekracza 1% sprzedaży całkowitej. W zakresie podatku VAT dla potraw (w tym sprzedawanych na wynos) stosowana jest stawka 8%, a w przypadku potraw zawierających niektóre owoce morza – stawka 23%. Alkohol jest ujmowany na paragonach jako odrębna pozycja w stawce 23%. Paragony są wystawiane szczegółowo, stąd jeden paragon może zawierać potrawy zarówno w stawce 8%, jak też 23%. Cena napojów lub potraw w stawce 23% jest stała i nie są stosowane zabiegi powszechne w sieciach typu ...lub ..., które obniżają cenę napojów opodatkowanych stawką 23% sprzedawanych w zestawie (np. cena piwa ... 0,3l lub ... 0,25l wynosi 8 zł niezależnie od tego, czy serwowany jest tylko napój, czy klient także nabywa potrawy). W zakresie podatku dochodowego (ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych) przyjęto obecnie zasadę, że jeśli na paragonie znajduje się alkohol, to cały przychód z takiego paragonu jest opodatkowany stawką 8,5%, a jeżeli na paragonie nie ma alkoholu – to przychód jest opodatkowany stawką 3% (dotyczy to zarówno posiłków spożywanych na miejscu, czyli usługi gastronomicznej, jak też posiłków sprzedawanych na wynos – z zastrzeżeniem, że alkohol jest sprzedawany wyłącznie w przypadku usługi gastronomicznej). Przedmiotem wniosku jest ustalenie prawidłowej stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne