03.12.2021 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 3 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDSB1-1.4019.181.2021.2.MF

Ustalenie sposobu obliczania wysokości opłaty, o której mowa w art. 12a ust. 1 ustawy o zdrowiu publicznym w przypadku wprowadzenia na rynek krajowy koncentratów.

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowny Panie,

stwierdzam, że Pana stanowisko w części dotyczącej ustalenia sposobu obliczania wysokości opłaty, o której mowa w art. 12a ust. 1 ustawy o zdrowiu publicznym w przypadku wprowadzenia na rynek krajowy koncentratów jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

8 września 2021 r. wpłynął Pana wniosek z 7 września 2021 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy przepisów ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie opłaty od środków spożywczych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 28 października 2021 r. (wpływ 29 października 2021 r.). Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego oraz zdarzenia przyszłego

Wnioskodawca jest przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą pod firmą (...) (dalej: „Wnioskodawca" lub „Przedsiębiorca"). W ramach prowadzonej działalności, Wnioskodawca m.in. nabywa z zagranicy oraz następnie sprzedaje koncentraty napojów owocowych przeznaczonych do wytworzenia napojów poprzez ich rozcieńczenie (dalej: „Wyrób", „Wyroby", „Koncentraty" „Koncentrat"). Koncentraty nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia poprzez ich wypicie. Produkowane przez Wnioskodawcę Wyroby są ujęte w dziale 11 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (dalej: „PKWiU"), a w ich składzie znajduje się, co najmniej jedna z substancji, o których mowa w art. 12a ust. 1 Ustawy (dalej: „Substancja", „Substancje").

Sprzedawane przez Wnioskodawcę Wyroby są wykorzystywane przez klientów Przedsiębiorcy (dalej: „Nabywcy", „Klienci") stanowiących głównie podmioty z branży HoReCa (przede wszystkim hotele i restauracje). Koncentraty są wykorzystywane przez Klientów do przygotowywania napojów, które następnie są zazwyczaj wydawane w ramach usług gastronomicznych klasyfikowanych do działu 56 PKWiU świadczonych przez Klientów np. w dyspenserach podczas wszelkiego rodzaju posiłków grupowych takich jak śniadania, obiady czy kolacje.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne