do góry
Bezpłatny dostęp na 30 dni do INFORFK skorzystaj
Pobieranie danych...
 
data dodania: 28.01.2021
codzienne aktualności na Twojej komórce - pobierz aplikację mobilną
 

Pracownik chory lub podejrzany o COVID-19 - procedura postępowania pracodawcy

Zasady postępowania pracodawcy w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia zakażenia COVID-19 u zatrudnionych.

Okoliczność

Jak powinien postąpić pracodawca

1

2

Stwierdzenie zakażenia koronawirusem wśród pracowników (innych osób zatrudnionych) w zakładzie pracy

Krok 1. Skontaktuj się z właściwą dla miejsca wykonywania pracy przez pracowników stacją sanitarno-epidemiologiczną

Krok 2. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o zdiagnozowanym przypadku zarażenia i ustal osoby, które miały osobisty kontakt z osobą zakażoną

Krok 3. Sporządź listę pracowników i innych osób, z którymi osoba zakażona miała bezpośredni kontakt w miejscu pracy, z podaniem ich: imion, nazwisk, adresu zamieszkania, numeru telefonu, i przekaż ją właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej

Krok 4. Zaproponuj pracownikom i innym osobom, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, rozpoczęcie wraz z domownikami kwarantanny jeszcze przed formalnym powiadomieniem w tej sprawie

Krok 5. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 6. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Krok 7. Przynajmniej do czasu zakończenia dezynfekcji rozważ zamknięcie zakładu pracy, ograniczenie obsady w miejscu wykonywania pracy bądź skieruj pracowników na pracę zdalną

Krok 8. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli jest ona świadczona w zakładzie pracy

Krok 9. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Zgłoszenie przez pracownika (inną osobę zatrudnioną) albo stację sanitarno-epidemiologiczną skierowania pracownika (innej osoby zatrudnionej) na izolację lub izolację domową

Krok 1. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o zdiagnozowanym przypadku zarażenia i ustal osoby, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną

Krok 2. Sporządź listę pracowników i innych osób, z którymi osoba zakażona miała bezpośredni kontakt w miejscu pracy, z podaniem ich: imion, nazwisk, adresu zamieszkania, numeru telefonu, i przekaż ją właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej

Krok 3. Zaproponuj pracownikom i innym osobom, które miały bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, rozpoczęcie wraz z domownikami kwarantanny jeszcze przed formalnym wydaniem decyzji w tej sprawie

Krok 4. Poinformuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 5. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Krok 6. Przynajmniej do czasu zakończenia dezynfekcji rozważ zamknięcie zakładu pracy lub ograniczenie obsady w miejscu jej wykonywania bądź poleć pracownikom pracę zdalną

Krok 7. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli praca jest świadczona w zakładzie pracy

Krok 8. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Skierowanie pracownika na kwarantannę

Krok 1. Informuj pracowników i inne osoby zatrudnione o konieczności obserwacji ich stanu zdrowia

Krok 2. Rozważ ograniczenie obsady w miejscu wykonywania pracy bądź poleć pracownikom pracę zdalną

Krok 3. Zapewnij odpowiednie odległości pomiędzy stanowiskami pracy, jeżeli praca jest świadczona w zakładzie pracy

Krok 4. Przypominaj pracownikom i innym osobom zatrudnionym, wykonującym pracę w zakładzie pracy, o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego oraz stosowania środków ochrony osobistej - rękawiczek lub środków do dezynfekcji rąk

Krok 5. Przeprowadź profilaktyczną dezynfekcję miejsca pracy

Poddanie pracownika nadzorowi epidemiologicznemu

Czytaj więcej w artykule: Pracownik chory lub podejrzany o chorobę COVID-19 - procedura postępowania pracodawcy >>

Jak przygotować się do zmian 2021. Podatki. Rachunkowość. Prawo pracy. ZUS

Jest to jedyna na rynku publikacja, która w praktyczny sposób przygotowuje Czytelników do stosowania nowych przepisów podatkowych, prawa pracy i ZUS, które zaczną obowiązywać w 2021 r. Opracowanie zawiera konkretne wskazówki krok po kroku, w jaki sposób przygotować się do wprowadzanych zmian.

Kup już za: 59.00 zł

Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od IFK Platforma Księgowych
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK