do góry
Bezpłatny dostęp na 30 dni do INFORFK skorzystaj
Pobieranie danych...
 
data dodania: 06.11.2019
codzienne aktualności na Twojej komórce - pobierz aplikację mobilną
 

Posiłki profilaktyczne dla niektórych pracowników

Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników, którzy wykonują swoje zadania na otwartej przestrzeni i u których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet.

Pracodawca niezależnie od pory roku ma obowiązek zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom, których praca powoduje:

  • w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, jeśli wykonywana jest ona w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC.

Jednak od 1 listopada każdego roku, kiedy zgodnie z przepisami bhp zaczyna obowiązywać okres zimowy, rozszerza się grono pracowników wobec których pracodawca ma obowiązek zapewnienia posiłku profilaktycznego. Takie posiłki trzeba zapewnić bowiem od 1 listopada także osobom u których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet, jeśli jest ona wykonywana na otwartej przestrzeni.

Posiłki te powinny być wydawane w formie jednego dania gorącego (zawierającego około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek) i wykazywać się kalorycznością na poziomie około 1000 kcal.

Należy je wydawać w dniach roboczych, w czasie regulaminowych przerw w pracy, najpóźniej po 3-4 godzinach wykonywania obowiązków przez pracownika.

W sytuacji, gdy pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikowi posiłku w formie gotowego gorącego dania, może spełnić ten obowiązek w inny sposób np. poprzez przekazanie pracownikowi produktów umożliwiających przygotowanie posiłku we własnym zakresie lub wręczenie mu np. talonów, bonów czy kuponów uprawniających do „odebrania” posiłku.

Pracodawca ma obowiązek zapewnić nie tylko posiłki profilaktyczne, ale i gorące napoje, jeśli pracownik wykonuje prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10°C. Przepisy nie określają w jakiej ilości mają być wydawane napoje, ale powinny być one dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

Nieprzestrzeganie tych obowiązków jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika, które jest zagrożone grzywną w wysokości do 30 000 zł.

Kodeks pracy 2019. Zmiany od 7 września 2019 r.

Publikacja uwzględnia najnowsze zmiany wprowadzone w wyniku tzw. prezydenckiej nowelizacji Kodeksu pracy, które obowiązują od 7 września 2019 r.. Zawiera aktualną treść przepisów oraz kompleksowy i praktyczny komentarz do każdego działu Kodeksu pracy. Pomocą w zrozumieniu i stosowaniu nowych rozwiązań prawnych są liczne przykłady, wzory dokumentów oraz tabelaryczne zestawienia.

Kup już za: 129.00 zł

Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od IFK Platforma Księgowych
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK