Bezpłatny dostęp na 30 dni do INFORFK skorzystaj

data dodania: 07.05.2019
codzienne aktualności na Twojej komórce - pobierz aplikację mobilną

W 2019 r. można zniszczyć zatwierdzone w 2013 r. roczne sprawozdania finansowe

Zniesienie w 2019 r. obowiązku trwałego (bezterminowego) przechowywania zatwierdzonych sprawozdań finansowych daje możliwość likwidacji zatwierdzonych w 2013 r. sprawozdań finansowych (i starszych).

Ustawa z 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu wprowadzenia uproszczeń dla przedsiębiorców w prawie podatkowym i gospodarczym (Dz.U. z 2018 r. poz. 2244) zlikwidowała od 1 stycznia 2019 r. obowiązek trwałego (bezterminowego) przechowywania zatwierdzonego rocznego sprawozdania finansowego. Nowy przepis artykułu 74 ust. 1 ustawy o rachunkowości wskazuje, że takie zatwierdzone roczne sprawozdania finansowe należy przechowywać przez co najmniej pięć lat, licząc od początku roku następującego po zatwierdzeniu sprawozdania. Tym samym, w 2019 r. można zlikwidować roczne sprawozdania finansowe zatwierdzone w roku 2013 r. oraz starsze. W przypadku jednostek, których rok kalendarzowy jest tożsamy z rokiem obrotowym można zatem zlikwidować zatwierdzone w 2013 r. sprawozdania finansowe za rok 2012.

Pięcioletni okres archiwizacji sprawia, że sprawozdanie finansowe za rok obrotowy 2018, sporządzone i zatwierdzone w 2019 r. będzie można zlikwidować 1 stycznia 2025 r.

Podstawa prawna:

• art. 74 ust. 1 ustawy z 29 września 1994 r. o rachunkowości - j.t. Dz. U. z 2019 r. poz. 351

Oprac. Paweł Muż

RODO 2019. Plusy i minusy zmian od 4 maja

Publikacja zawiera omówienie wszystkich zmian wprowadzonych przez ustawę z 21 lutego 2019 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Przejrzysta formuła publikacji pozwala na szybkie zapoznanie się ze zmianami wprowadzonymi w poszczególnych u

Kup już za: 79.00 zł

Potrzebujesz pomocy?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od IFK Platforma Księgowych
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE