do góry
Bezpłatny dostęp na 30 dni do INFORFK skorzystaj
Pobieranie danych...
 
data dodania: 10.10.2017
codzienne aktualności na Twojej komórce - pobierz aplikację mobilną
 

Dla kogo posiłki profilaktyczne od 1 listopada

Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

Pierwszą czynnością, jaką musi dokonać pracodawca, aby sprawdzić, czy pracownikom przysługują posiłki i napoje profilaktyczne, jest ustalenie stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje. Musi zatem przeprowadzić badanie wydatku energetycznego pracowników w ciągu zmiany roboczej. Dopiero to wyliczenie wskaże, którym pracownikom takie posiłki i napoje przysługują.

Pracodawca jest zobowiązany zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom wykonującym prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym,
  • pod ziemią.

Okresem zimowym jest czas między 1 listopada a 31 marca. Tylko wówczas pracownikowi zatrudnionemu na otwartej przestrzeni będzie przysługiwał posiłek profilaktyczny, jeżeli jego wydatek energetyczny w ciągu zmiany roboczej wynosi powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. W takim przypadku na prawo do posiłków profilaktycznych nie wpływa temperatura powietrza, jaka występuje w czasie tak ustalonego okresu zimowego.

Dopiero gdyby wydatek energetyczny przekraczał 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet, pracownicy nabyliby prawo do posiłków profilaktycznych przez cały rok.

Czytaj więcej w artykule: " Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych" >>

RODO. Ochrona danych osobowych. Przewodnik po zmianach

Publikacja pozwoli zapoznać się oraz jak najszybciej wdrożyć nową regulację w swojej działalności. Zmiany przepisów zostały przedstawione w unikalnej, tabelarycznej formule. Publikacja zawiera: tabelaryczne zestawienie, wyjaśnienia i komentarze ekspertów.

Kup już za: 99.00 zł